TÜM TÜRKİYE’YE 500 TL VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

Down Sendromlu bebekler

29-06-2022 23:26
Down Sendromlu bebekler

Dünya genelinde karşılaşılan hastalıklar arasında yer alan Down sendromu, 21. kromozomun fazladan bir kopyasının bulunması nedeniyle ortaya çıkar. Down sendromlu bebeklerde fiziksel ve zihinsel gelişim sırasında gecikmeler görülebilir. Down sendromu, bebeğin anne karnındaki gelişiminin takibi ile fark edilebilen hastalıklardan biridir. Down sendromlu bebekler kültürel, toplumsal ve kurumsal destek ile doyurucu bir hayat yaşayabilir, tıbbi gelişmelerden faydalanarak sorunların üstesinden gelebilir.

Yaklaşık olarak 750 ile 1000 doğumdan birinde görülme olasılığı bulunan Down sendromu, bir genetik bozukluk olarak tanımlanmaktadır. Anne ve babadan aktarılan genlerde, kromozom dizilimi sırasında yaşanan bir hatadan kaynaklı olarak ekstra bir kromozom kopyalanır. Bu fazladan bir kromozom, bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişiminde sorunların ortaya çıkmasına neden olur.

Down sendromu, hafta hafta gebelik takibi, tarama ve tanı testleri ile saptanabilen hastalıklar arasında yer alır. Gebeliğin 11. ve 14. haftaları arasında yaptıracağınız ultrasonografi ve kan testi ile bebeğinizde Down sendromu bulgusu olup olmadığını öğrenebilirsiniz. İkili test olarak bilinen bu tarama yüzde 85 oranında Down sendromu bulgularını belirleme özelliğine sahiptir. Üçlü ve dörtlü test ise 16 ile 20. haftalar arasından anneden kan alınması ile uygulanan bir diğer yöntemdir.

Down sendromlu bebek sahibi olma olasılığının 35 yaş üzerinde doğum yapan kadınlar için daha fazla olduğu bilinmektedir. Yaş ilerledikçe görülme olasılığı artan Down sendromu 20 yaşında bir annede 1441’de 1, 30 yaşında 959’da 1, 40 yaşında 84’te 1 ve 50 yaşında 44’te 1 oranlarında karşılaşılabilir.

Doğum anına kadar fark edilmemiş olan Down sendromu, bebek doğduktan kısa bir süre sonra oldukça kolay şekilde anlaşılabilir. Doğum sırasında bebeğin Down sendromlu olup olmadığı şu şekilde anlaşılabilir:

Down sendromlu bebekler sağlıklı bebekler ile aynı boy ölçülerinde doğabilir. Fiziksel gelişimi olumsuz yönde etkileyen sendrom, boy uzamasının doğumdan sonra yavaşlamasını beraberinde getirir.

Cicicocuk.com’da annelik, hamilelik ve bebek gelişimi ile ilgili aklınıza takılan birçok soruya cevap bulabilirsiniz. Uzmana Sor butonu ile anneliğe dair tüm konular için online uzman hattına sorularınızı yöneltebilir, Down sendromlu bebek bakımı hakkında birçok değerli bilgiye ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.